Aandacht oefening

Deze oefening betreft een aandachtstraining. Echter dekt deze term niet de lading en het effect dat het kan hebben op de beoefenaar. Zowel fysiek als mentaal is het effect doorgaans een diepere ontspanning in het lijf en een aanvaardende mentale houding t.o.v. de (dagelijkse)situaties die men meemaakt. Ook op het gebied van keuzes maken en zingeving kan er verschil waargenomen worden. Er wordt beter gevoeld wat goed voor je is en welke gewoontes, aanpassingen en overtuigingen juist minder goed of zelfs een dieper geluk en aanvaarding in de weg staan.
De oefening vraagt veel discipline en volharding, echter met een milde en vriendelijke houding naar de beoefenaar.

De fysieke houding:

Het beoefenen kan zowel staand/in beweging als zittend op een kussentje of bankje. De uiterlijke houding is een weerspiegeling van de innerlijke houding. We zitten rechtop, met rechte rug waarbij het bekken iets gekanteld is naar voren. De nek is lang en de kin iets naar de borst gericht. Armen kunnen in de schoot gelegd worden of op de benen rusten. Een ‘trotse’ alerte fysieke houding. Voor wie niet op een kussentje kan zitten is een stoel ook geschikt. Ook hier is een rechte rug belangrijk waarbij de voeten rusten op de grond.


De mentale houding:

Wanneer gestart wordt met de aandachtsoefening is de ademhaling essentieel. De adem is het anker waarmee we onszelf telkens weer terughalen naar het hier en nu. In het begin word je je al snel gewaar van een onrustige zoekende geest die telkens opnieuw gevangen wordt in een gedachte of een andere vorm van afleiding van buitenaf. IJverige beoefenaars worden dan streng en rigide. Zoekende en gemakzuchtige beoefenaars raken betoverd door interessante gedachten. De kunst van de innerlijke houding is een balans tussen wakker en alert zijn en ontspannen en onderzoekend.

De innerlijke houding kan het best geformuleerd worden als een vriendelijke doch strenge mentale opvoeding. Onze dagelijkse omgeving is gevuld met diverse afleidingen, gemakzucht, directe beloning en genot. Onze geest is hier gevoelig voor. Vaak hebben we niet door dat we door allerlei zaken beïnvloed worden. Beinvloed in onze keuzes, in onze motivatie om iets te doen of niet te doen, in onze gedachten over anderen en uiteindelijk in het gevoel dat we overhouden wanneer deze beïnvloeding ons tot keuzes heeft verleid die niet het geluk brengen die je ergens wel had gehoopt.

We hebben de mogelijkheid om onze geest te richten. Onze focus te verscherpen en onze keuzes te vereenvoudigen.

Stap 1

  Word je bewust van je ademhaling. Focus hier op. Volg haar naar binnen en weer terug naar buiten. Als een doorgaande stroom die continu doorgaat. Merk op hoe je aandacht verslapt en afgeleid wordt.
Ga niet in op de afleiding (gedachte, emotie, zintuigelijke of fysieke gewaarwording) maar keer terug naar de ademhaling. Dit is je anker. Volg haar opnieuw. Merk je op dat je er iets van vindt dat je afgeleid was? Geen probleem. Wijs je geest vriendelijk maar resoluut terug naar je ademhaling. Herhaal dit proces waarbij je beseft: Ik train niet zozeer de focus op mijn ademhaling, maar de houding waarmee ik mijzelf het gun om dit te leren. Als je na een aantal minuten merkt dat je geest wat tot rust is gekomen, laat je de focus op je ademhaling wat meer los en zit je in stilte tot het tijd is.

Beoefen elke dag 5 – 10 minuten bovenstaande oefening. Kies een geschikt moment waarop je dit gaat trainen. Het tijdstip maakt niet uit, kijk waar je voorkeur ligt. Ben je een ochtendmens en al vroeg helder, kies dan de ochtend. Heb je ’s avonds meer tijd en minder drukte, probeer dit dan. Let er wel op dat je in de avond vaak al een hele dag te verwerken hebt, waarbij gedachten en gevoelens zich eerder kunnen aandienen. Kies bij voorkeur een vaste plek in huis waar je niet snel gestoord zal worden. Maak er jouw plek van waar je je even kan terugtrekken. Een schriftje op deze plek neerleggen kan je helpen om eventuele ontdekkingen op te schrijven welke je de volgende bijeenkomst kan delen. Of als een gedachte écht hardnekkig om aandacht vraagt, schrijf je deze op en kan je daarna verder met oefenen.